David Westera

Artistiek leider, acteur, schrijver

Foto © Ronald Zijlstra 

"De intrinsieke waanzin van het theater is wat mij betreft het uitgangspunt in al het werk van Antiklimax. Toneelspelen is per slot van rekening professioneel gek doen. Ik beschouw mezelf graag als een nar die met name zichzelf voor de gek wil houden. Ik voel me aangetrokken tot minimalisme en overdaad, tot onwaarschijnlijke schoonheid en irritante liedjes.


Een hoogtepunt waaraan ik dagelijks terugdenk was mijn rol als Marietjes Vader in Anticlimax (ja, haha) van Werner Schwab, geregisseerd door Koen. Die vader was voortdurend dronken. Ik zwalkte met een jeneverfles en een lelijk dikmaakpak over het toneel, kotste zuur, meurend mangosap over mijn medespelers heen en schreeuwde huilend tegen het publiek dingen over strontzeugen en rechtschapen rouw. Na de voorstelling kostte het me altijd moeite om dat personage van me af te schudden. Ik wilde die goorlap blijven, of hij mij. Dat zal vast en zeker iets over mij zeggen."david@antiklimax.nl

Koen van Seuren

Artistiek leider, regisseur, schrijver

Foto © Ronald Zijlstra 

"Ik voer het leven ten tonele zoals het door god bedoeld is: een grote klucht. Humor, rauwheid, diepgang en oppervlakkigheid volgen elkaar in een duizelingwekkende snelheid op, om in ontelbare stukjes uit elkaar te vallen. In die scherven zoeken acteur en toeschouwer samen naar die eeuwige vraag: In welke stukken herkennen we delen van onszelf?


Ik word hoofdzakelijk geïnspireerd door repertoire van de westerse canon. Belangrijkste uitgangspunt is het fileren en filteren van de ideologie die achter het oorspronkelijke stuk verscholen ligt en te kijken hoeveel van deze ideeën nog terug te vinden zijn in de onze. Dit resulteert vaak in een wild gevecht tussen acteur en personage, tussen regisseur en repertoire. De flarden, de zweetdruppels, de uit elkaar getrokken volzinnen vormen vervolgens de voorstelling; theater dat in zijn eigen opheffing zichzelf opnieuw uitvindt."koen@antiklimax.nl

David Westera en Koen van Seuren vormen sinds 2021 het makersduo Antiklimax. Onze samenwerking begon al eerder, op de Toneelacademie Maastricht in 2018. Na een gezamenlijk afstudeerproject, waarbij het Grand Theatre Groningen betrokken was, belandden we in Ontwikkelingstraject Station Noord. Tijdens dit traject maakt Antiklimax hun eerste producties, waarmee we vanuit thuisbasis Groningen de lage landen bespelen. In 2023 werd Chantalle Plas onze zakelijk leider.


Inmiddels heeft Antiklimax een eigenzinnige artistieke signatuur en een vaste troep sympathisanten, waaronder beeldend kunstenaar Caz Egelie, die prachtige decors en kostuums voor ons maakt, productieleider Annemarie Venema, zonder wie alles in het honderd zou lopen, en dramaturge Judith Blankenberg, die steevast de weg terug weet als wij in onze eigen verbeelding verdwaald zijn geraakt. Om nog maar te zwijgen van de steeds groter wordende groep gastspelers, medemakers en natuurlijk ons publiek.


Ben je een van onze sympathisanten, en wil je je sympathie in een bijdrage uitdrukken? Kijk dan eens op deze pagina >